Hoe kan ik mijn stagiaires effectief begeleiden en feedback geven?

Hoe kan ik mijn stagiaires effectief begeleiden en feedback geven?

Hoe kan ik mijn stagiaires effectief begeleiden en feedback geven?

Stagiaires kunnen een waardevolle aanvulling zijn op het personeelsbestand van een bedrijf. Vaak brengen ze nieuwe frisse ideeën binnen het bedrijf en nemen nieuwe perspectieven met zich mee. Het begeleiden van stagiaires kan een complexe taak zijn voor werkgevers. In deze blog vertellen wij een aantal tips om stagiaires effectief te begeleiden en feedback te geven.

  1. Maak duidelijke doelen en verwachtingen
  • Stel voordat de stagiair begint een document op met alle doelen en verwachtingen. Dit maakt het voor de stagiair ook een stuk duidelijker en zo weet diegene wat hem/haar te wachten staat. Stel hier bijvoorbeeld in op welk werk de stagiair zich kan concentreren en wat de doelen erbij zijn.
  1. Geef regelmatig feedback
  • Een van de meest belangrijke taken voor een begeleider is het geven van feedback. Hierdoor zorg je ervoor dat je de stagiair effectief begeleidt en dat diegene leert binnen jouw bedrijf. Dit zorgt ervoor dat de stagiair weet wat hij/zij goed doet en waar er verbetering nodig is. Feedbackgesprekken zijn een goed middel om te controleren hoe de stagiair presteert en geeft je de gelegenheid om eventuele problemen op te lossen.
  1. Wees specifiek en constructief
  • Wanneer je dit soort feedbackgesprekken voert, is het belangrijk om specifiek te zijn en constructieve kritiek te geven. Vermijd vage feedback en geef concrete voorbeelden. Geef ook suggesties hoe de student zijn/haar prestaties kan verbeteren.
  1. Bied ondersteuning en begeleiding
  • Als begeleider ben je verantwoordelijk voor het bieden van ondersteuning en begeleiding aan de stagiair. Geef de middelen aan de student die hij/zij nodig heeft zodat die zijn of haar werk goed kan doen. Verder is het belangrijk dat de student een aanspreekpunt heeft voor vragen en problemen
  1. Laat de stagiair nieuwe dingen proberen
  • Stagiaires zijn meestal op zoek naar praktische werkervaring en willen nieuwe dingen leren. Laat de stagiair daarom nieuwe dingen proberen en moedig hem of haar aan om ideeën te delen. Dit kan namelijk erg waardevol zijn voor jouw bedrijf en nieuwe inzichten opleveren.
  1. Erken de bijdrage van de stagiair
  • Verder is het belangrijk om de bijdrage van de stagiair ter erkennen. Bedank de stagiair regelmatig voor het werk wat diegene levert. Dit kan de student het gevoel geven dat die gewaardeerd wordt en het kan bijdragen aan een positieve ervaring.

 

Dit proces kan uitdagend zijn voor een werkgever, maar door duidelijke doelen te stellen, regelmatig feedback te geven en ondersteuning te bieden, kunt u een waardevolle bijdrage leveren aan de professionele ontwikkeling van de stagiair.


Op zoek naar personeel?

Laat ons de werving verzorgen, hoeft u alleen nog de selectie te doen!

Deel via social media